Titel: The Social Network
Genre: Drama
Land: USA
År: 2010
Regi: David Fincher
I rollerna: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Rooney Mara, Justin Timberlake
Handling: En sen kväll 2003 sätter sig Harvardstudenten och dataprogrammeringsgeniet Mark Zuckerberg ner vid sin dator och börjar intensivt jobba med en ny idé. Ur allt bloggande och programmerande växer det fram som snabbt ska komma att bli ett globalt socialt nätverk och en revolution inom kommunikation. Bara sex år och 500 miljoner kompisar senare är Mark Zuckerberg den yngsta miljadären genom tiderna... men för den här entreprenören leder framgången till både privata och rättsliga komplikationer.
Omdöme: När man har David Fincher i registolen vet man att det är en film man måste se, även om temat inte alltid är något man finner intressant. Så var fallet med The Social Network då Facebook inte är något som fångat mitt intresse. Men filmen handlar som tur är inte om själva användandet av Facebook utan om männen bakom, om hur det hela kom till och om komplikationerna som uppstod.
Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) är en minst sagt duktig Harvard-student när filmen börjar år 2003. Men om han är skicklig på datorer och som student så är det tvärtom när det gäller den sociala kompetensen. Detta är tydligt redan under den allra första scenen som utspelar sig mellan honom och flickvännen Erica (Rooney Mara). Han skryter om hur duktig han är och det är uppenbart att han ser ner på allt och alla, inklusive Erica som får nog. För att ge tillbaka kommer idén om att sätta upp en sida med alla Harvards tjejstudenter och låta killar bestämma vem som är snyggast. Detta skapar honom ett namn över en natt, men han blir även hatad av tjejerna.
Efter att han blivit kontaktad av tvillingarna Winklevoss skapar han under några veckor Facebook. Filmen pendlar mellan rättstvisterna och tillbakablickar till hur allt gick till. Zuckerbergs bästa (och enda) vän Eduardo Saverin (Andrew Garfield) får stå för den ekonomiska biten, men det är inte lätt att vara kollega/vän med Zuckerberg som är ett svin. Eller kan han egentligen rå för att han är som han är, det är frågan. En annan fråga är - bryr man sig egentligen om hur det ligger till med Zuckerberg ? Egentligen inte är mitt svar.
Det är en historia fylld av karaktärer som är svåra att tycka om, och då blir det nog svårare att känna för dem eller att verkligen tycka om filmen. Självgoda Harvard-studenter är inte direkt några man får starka känslor för, den enda som man kan känna för är Eduardo. Personer som Zuckerberg, hans flickvän Erica eller Sean Parker (Justin Timberlake) är ett gäng bortskämda brats som jag ser det. Tvillingarna Winklevoss gillar jag ändå på sätt och vis. Kul att det är en och samma skådespelare som spelar dem och att man lyckats så väl med specialeffekterna att man tror att det är riktiga tvillingar som spelar dem.
Vad jag tar med mig från filmen är riktigt bra musik som genomgående skapar nerv och dramatik från allra första början. Musiken kunde lika gärna använts i en spännande och mörk thriller, typ Se7en (1995). En scen där musiken funkar extra bra är under en nattklubbsscen då man valt att höja ljudet på musiken lite extra för att få den där nattklubbskänslan, mycket bra. Påminner om hur Michael Mann brukar göra, som t.ex. i Collateral (2004). En annan sekvens jag gillar lite extra är roddbåtstävlingen som är snyggt ihopsatt. Filmen som helhet är klart sevärd, har bra klippning och flyt, men ger mig egentligen inte något utöver det vanliga.
4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
5 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt
Betyg:
IMDb: 8.4