Monday, March 2, 2009

Over the Edge



Titel: Over the Edge / Unga rebeller
Genre: Drama
Land: USA
År: 1979
Regi: Jonathan Kaplan
I rollerna: Michael Eric Kramer, Matt Dillon, Pamela Ludwig, Vincent Spano

Handling: Ungdomarna som växer upp i ett välplanerat förortssamhälle känner sig bortglömda. De har ingenting att göra och ingenstans att ta vägen på kvällarna. De revolterar, leker med vapen, använder droger, dricker alkohol tills de stupar och hånar polisen.

Omdöme: Detta starka ungdomsdrama var så pass vågat att studion inte ville släppa filmen på biograferna 1979. Istället visades den på HBO 1981 och sedan på bio. Just att det hela baseras på verkliga händelser gör det givetvis intressantare och i början av filmen står det att 110.000 ungdomar åkte fast för vandalism runt om i USA 1978. Filmen följer ett gäng ungdomar med Carl (Michael Eric Kramer) i fokus, hans kriminelle vän Richie (Matt Dillon) samt tjejen Cory (Pamela Ludwig). I gänget finns även den ständigt drogpåverkade Claude och den stumme Johnny.



Att växa upp i ett slutet samhälle där allt ska vara perfekt utåt, men där endast ungdomscentret som har öppet till sex på kvällen är ett ställe att gå till för ungdomarna, är tufft. Carl är en relativt lydig kille, men hamnar allt oftare i trubbel pga sina kompisar. Han får nog av sina föräldrar som ständigt anklagar honom och säger åt honom vem han får och inte får träffa. Ja, typiska ungdomsproblem alltså. Filmen blir också ganska mörk genom några händelser och visar på ett ganska avskalat sätt hur långt det kan gå. Kul med Matt Dillon i sin filmdebut, skådespeleriet bland ungdomarna är dock blandat. Musiken av regissörens far håller tyvärr inte riktigt måttet vilket är synd då filmens soundtrack annars är ganska bra och rockigt. Saknar den där riktiga känslan som inte infann sig, mycket pga musiken.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner