Saturday, March 14, 2009

The Omega Man



Titel: The Omega Man / Den siste mannen
Genre: Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 1971
Regi: Boris Sagal
I rollerna: Charlton Heston, Rosalind Cash, Anthony Zerbe, Paul Koslo

Handling: Robert Neville har experimenterat med ett vaccin. Därför klarar han sig när en pest sprider sig över Jorden som följd av ett världskrig med biologiska vapen. Fortfarande finns det levande människor, men alla är deformerade och psykotiska. Dessutom anser de att Neville är en symbol för vetenskapen, den gamla världen, och måste dö.

Omdöme: Denna film, tillsammans med boken, låg som grund för I Am Legend. Därför är det inte så konstigt att likheterna är ganska stora de två filmerna emellan. Släng in en del av 28 dagar senare och man får The Omega Man. Robert Neville spelas av Charlton Heston som var en vetenskapsman/läkare innan det biologiska kriget bröt ut. Han kör runt som en galning i det ödelagda Los Angeles på dagtid, men så fort det blir mörkt dyker konstiga varelser upp. De är klädda som ett brödraskap och kallar sig för "familjen". De leds av Matthias (Anthony Zerbe) som är fast besluten om att tillfångata Neville och döda honom.



Filmen känns på sina håll nästan TV-aktig och "familjen" är inte direkt skräckinjagande. Till stora delar måste man nog klaga på regissören som inte lyckats göra det här till en särskilt bra eller spännande film som den hade potential att bli. Men till skillnad från remaken I Am Legend som började klart lovande för att sedan bara gå utför, lyckas The Omega Man hålla en relativt jämn nivå rakt igenom, utan att direkt höja sig när den borde gjort så. Det är lite irriterande att se en sån här lovande story inte lyckas bättre. En annan del jag tyckte borde varit bättre var musiken som för det mesta inte passade till vad som hände. Själva musiken var annars helt ok, men man spelade fel typ av musik vid fel tillfälle. Det tog sig dock en del under sista tredjedelen.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
2 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.7
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner