Thursday, April 2, 2009

Normal



Titel: Normal
Genre: Drama/Thriller
Land: Tjeckien
År: 2009
Regi: Julius Sevcík
I rollerna: Milan Knazko, Pavel Gajdos, Dagmar Havlová, Miroslav Táborský

Handling: Baserat på verkliga händelser utspelar sig denna psykologiska thriller i 1930-talets Tyskland. Den unge och ambitiöse advokaten Justus Wehner får sitt första stora fall - att försvara den brutala seriemördaren Peter Kürten. Wehner är övertygad om att Kürten lider av en svår mental sjukdom, och för att bevisa det gräver han djupt i mördarens förflutna, motivation och psyke.

Omdöme: Seriemördaren Peter Kürten och hans mord lär ha varit inspirationskälla åt Fritz Lang och hans M. Detta var något jag inte visste när jag såg filmen Normal som behandlar fallet ur advokatens ögon som intervjuvar honom. Justus Wehner är en orutinerad advokat som får detta tunga fall och som inte riktigt klarar av att handskas med det. Han kommer under den närmsta tiden försöka förklara vad som drivit denna hänsynslösa mördare samtidigt som han måste bekämpa sina inre demoner.



Peter Kürten spelas av Milan Knazko som påminner om en viss Anthony Hopkins (som "Hannibal") medan Justus Wehner spelas av Pavel Gajdos som i sin tur påminner om Adrien Brody. Då kan man lätt föreställa sig spelet mellan de två och det är stundtals intressant, men ger inte så mycket i längden. Överhuvudtaget känns filmens manus inte särskilt originellt eller av något större intresse. Man har trots allt en bra story att berätta, men då tycker jag definitivt man hellre bör se Manhunter, När lammen tystnar eller Antikörper för att se något klart bättre på samma tema.



Något som dock imponerar är filmens foto som inte bara har en snygg, kall och mörk look, utan även genomtänkta vinklar. Det är kanske som så att man koncentrerat sig för mycket på ytan och glömt bort att det faktiskt också ska betyda något. Som det blir nu är det för tomt för att ytan ska betyda något, men man blev gång på gång överraskad av de cinematografiskt skickligt genomtänkta lösningarna. Musiken liksom skådespeleriet gjorde sitt, men lyckades inte höja filmen trots att fotot alltså gjorde ett tappert försök.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner