Saturday, April 18, 2009

The Hurt Locker



Titel: The Hurt Locker
Genre: Action/Drama/Krig
Land: USA
År: 2008
Regi: Kathryn Bigelow
I rollerna: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Guy Pearce, Ralph Fiennes

Handling: I krigets kaos tvingas en bombstyrka på uppdrag i Irak till en farlig katt-och-råtta-lek där alla skulle kunna vara fienden och allt skulle kunna vara en bomb.

Omdöme: En film om Irak-kriget låter inte särskilt intressant och blir lätt amerikaniserad med hjältar och med det vanliga upplägget. Men regissören Kathryn Bigelow lyckas berätta historien om en grupp amerikanska soldater vars uppdrag är att desarmera bomber runt om Irak. Man slängs genast in i hetluften och det kommer man att få uppleva ett flertal gånger under filmens gång. Och man lyckas väldigt bra med att hålla nerven och spänningen uppe då den ger en bra inblick i hur en bombstyrka arbetar och vad den går igenom.



Alla kommer inte klara sig, tvärtom så får man vara beredd på att det kan flyga i luften när som helst och vem som helst kan stryka med. De olika uppdragen är alla intressanta och gör att man inte saknar karaktärsuppbyggnaden som man brukar ha i början av filmer. Istället får man lära känna gruppen (om tre personer) under uppdragen och där emellan när de har tid till att slappna av lite. Den som har det överhängande ansvaret för desarmeringen (och gruppen) är Will James (Jeremy Renner) som är lite av den galna typen, men som vinner respekten hos sina två kollegor som ska hålla koll på fienden under tiden.



Kathryn Bigelow, som var gift med James Cameron, har bl.a. Strange Days bakom sig och precis som där visar hon här att hon är skicklig med kameran och olika tekniker. Det ger både en dokumentär känsla som den där riktiga filmkänslan. Några hissnande actionsekvenser bjuds man på, utan att för den delen lägga ner allt för mycket energi på coola scener. Det är ett gediget hantverk rakt igenom och det är ett intressant val hon gör med Guy Pearce och Ralph Fiennes. Var kanske inte så jätteförtjust i de tre huvudskådespelarna ledda av Jeremy Renner, men de skötte sig ändå helt ok.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner