Tuesday, April 14, 2009

5 Fingers



Titel: 5 Fingers / Affären Cicero
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1952
Regi: Joseph L. Mankiewicz
I rollerna: James Mason, Danielle Darrieux, Michael Rennie, Oskar Karlweis

Handling: Spionhistoria om den ökände spionen Cicero som arbetade på brittiska ambassaden i Ankara och sålde topphemliga dokument till tyskarna under andra världskriget.

Omdöme: Denna verklighetsbaserade spionhistoria om den brittiske spionen som fick kodnamnet Cicero utspelas på plats i Turkiet där allt hände. Det hela börjar med att en man vid namn Ulysses Diello (James Mason) tar kontakt med en tysk vid namn Moyzisch (Oskar Karlweis) och erbjuder honom hemliga brittiska dokument mot en stor summa pengar. Om de är nöjda kommer han kunna leverera många fler dokument mot betalning. Ulysses är en brittisk betjänt på ambassaden i Ankara och har inte bara tillgång till de hemliga dokumenten utan är även väldigt klipsk.



Britterna får dock nys om att det finns en läcka och skickar agenten Colin Travers (Michael Rennie) till Ankara för att utreda det hela. Men Ulysses hindras inte av detta och hittar nya sätt att utnyttja systemet för att tjäna stora pengar på operationen. Historien tar ett tag innan den blommar ut och blir intressant. Men filmen är hela tiden småtrevlig och James Mason ger en fin prestation som den typiskt brittiska betjänten som spelar ett dubbelspel. Filmen bjuder även på en del humoristiska scener utan att de förstör spänningen. Ett plus till att det blir en del nerv i filmen går till Bernard Herrmann som komponerat musiken. Och även om det inte är hans bästa så är den passande till vad som försiggår.

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner