Sunday, March 27, 2011

Whirlpool



Titel: Whirlpool / Damen bedyrar
Genre: Drama/Mysterium/Film-Noir
Land: USA
År: 1949
Regi: Otto Preminger
I rollerna: Gene Tierney, Richard Conte, José Ferrer, Charles Bickford

Handling: En ung kvinna blir fasttagen för snatteri. När hon försöker dölja sin kleptomani och sina psykiska problem för sin make fastnar hon i ett nät av lögner, otrohet och ond, bråd död.

Omdöme: Duktige regissören Otto Preminger och vackra skådespelerskan Gene Tierney kom att göra fyra filmer tillsammans. Den första var film-noir klassikern Laura (1944), detta kom att bli den andra filmen de gjorde tillsammans. Tierney spelar Ann Sutton, gift med den rike psykoanalytikern Dr. Bill Sutton (Richard Conte), och har lyckats dölja sina problem och kleptomani från sin make. Men när hon slutligen åker fast får hon hjälp av en mystisk man vid namn David Korvo (José Ferrer) som tar henne under sina vingar och ger henne terapi. Men frågan är bara vad Korvo är ute efter då tidigare klienter talar illa om honom.



Storyn är ganska osannolik då man tar upp hypnotisering av olika slag och det är svårt att bli övertygad om man inte tror på sånt. I det här fallet används det i ett mordfall som gör att Ann måste berätta om vad hon varit med om till polisen och sin make. Det är inte någon av de mer minnesvärda filmerna i noir-världen, men Preminger har ändå känsla för stämning med sin ljussättning och uppbyggnad. Tyvärr är musiken lite för dominerande även om den allt som oftast funkar. Gene Tierney är inte lika bedårande vacker som i Laura, men hanterar sin roll bra. Mest övertygad blir man av José Ferrer som är perfekt som lite sliskig och ond, men charmig. Han påminde mig starkt om någon annan skådespelare, och så slog det mig - Miguel Ferrer. Kanske inte så konstigt då det är hans son...



3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.9


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner