Friday, March 25, 2011

Un condé



Titel: Un condé / The Cop / Blood on My Hands / Snuten
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Frankrike/Italien
År: 1970
Regi: Yves Boisset
I rollerna: Michel Bouquet, Gianni Garko, Michel Constantin, Adolfo Celi

Handling: När polisen lägger ner allt mindre tid på knarkhandeln, leder det till att en utbränd polis tar lagen i egna händer och är ute efter att hämnas på knarklangarna. Våldsamma strider utbryter när den ensamme polisen måste kämpa både mot sina egna kollegor så väl som de kriminella han är ute efter.

Omdöme: Franske regissören Yves Boisset må inte vara lika känd som flera av hans kollegor som hade sin storhetsperiod under 70-talet, men gjorde ett par polis- och politiska filmer värda att kolla upp. Denna kom precis i början av hans karriär och fått influenser från storregissören Jean-Pierre Melville och hans filmer. Det kanske mest intressanta med filmen är hur man överraskar tittaren vid flera tillfällen med att karaktärer man tror ska ha stor betydelse för filmen plötsligt blir dödade. Och sättet de dödas på kommer snabbt och plötsligt.



Det är en intressant stil som får en att vilja ha mer. Tyvärr saknas väl något för att det ska komma upp i samma klass som sin kollega Melville, men trots allt finns här något värt att se och något att bygga på. Jag gillar också att man följer flera karaktärer utan att någon egentligen har huvudrollen. Ingen är genomgod och hur det ska sluta kan man aldrig vara säker på. Något som hade hjälpt filmen hade varit bättre musik då det mest kom oljud i form av trumpetljud som inte fyllde någon funktion. Kul att se Gianni Garko i en av huvudrollerna då han mest var känd för sina roller i spaghettivästerns.



3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
1 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner